THE LAST HURRAH (!!) – MODERN NOSTALGIA

Artiest info
bandcamp
facebook
Label: TC Records

Uit het Hoge Noorden werd ons het vijfde album “Modern Nostalgia” van de in het Noorse Bergen ontstane formatie ‘The Last Hurrah(!!)’ toegestuurd. Dat is de groep die werd opgericht door en rond singer-songwriter en producer Hans Petter Gundersen uit het plattelandse Bøvågen die voor het componeren van de muziek bij de liedjes instaat. Daarnaast hielpen Leslie Ahern, Alisdair Stirling, Stein Monstad en RJ Chesney hem bij het neerpennen van de songteksten voor de tien nummers die op deze plaat een plaatsje hebben gekregen tijdens de opname in zijn thuisstudio.

Hans Petter Gundersen speelt op deze plaat zelf op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar en op mellotron, het elektrische toetseninstrument waarbij het geluid geproduceerd wordt door op magneetbanden opgenomen geluidsfragmenten en dat hier op een paar andere songs vervangen werd door een synthesizer en de piano die bespeeld werd door Cecilie Leganger, Hans Petters’ echtgenote.

De overige instrumentatie bij de nummers werd op piano, basgitaar, drums en violen toegevoegd door een serie Scandinavische muzikanten. Het pedal steel-werk op twee tracks komt van Marty Rifkin die dit in het verleden ook al heeft gedaan voor o.a. Tom Petty en Bruce Springsteen en Nora Yuyue Zheng bespeelt de guzheng, een 21-snarig Chinees instrument uit de citer-familie op de nummers “Bonnie Michelle” en “Time Heals Wound”.

De eerste single die uit “Modern Nostalgia” werd getrokken is het op de eerste hieraan toegevoegde audiovideo te beluisteren lied “Bonnie Michelle”. Het muziekgenre dat ‘The Last Hurrah (!!)’ vaak hanteert varieert tussen uit de seventies ontleende Britse psychedelische folk en Franstalige poppy chansons. Het op dit album te horen nummer “L’Albatros” is gebaseerd op een gedicht van de Franse dichter Charles Baudelaire uit zijn in 1861 verschenen dichtbundel ‘Les Fleurs Du Mal’. Dat nummer wordt op deze plaat gezongen door de Noorse zangeres Marie Due die ook de lead vocals voor haar rekening nam bij de net vermelde single “Bonnie Michelle”, bij de albumopeningstrack “Civilized Wilderness” en bij de songs “Time Heals Wound” en “I Do Believe”.

Verder werden er ook nog drie bevriende Amerikaanse gastvocalisten in de opnamestudio uitgenodigd: singer-songwriter Shane Alexander uit Ventura County in Zuid-Californië zingt de albumafsluitende song “Healing”, de 65-jarige singer-songwriter Tim Scott McConnell (aka ‘Ledfoot’) zingt de nummers “Internet Troll” en ”Paradise” en zanger-acteur Foster Timms neemt de zang voor zijn rekening in het op de tweede audiovideo te beluisteren lied “Dusty Road”.

Wie goed naar de songs op dit album luistert zal bij de zangpartijen van Marie Due ongetwijfeld gelijkenissen herkennen met de sound van Franse chansonnières zoals Jane Birkin, France Gall en Françoise Hardy. Qua muziek zien we hier echter ook gelijkenissen met het werk van bands als ‘Nouvelle Vague’ en/of ‘Belle & Sebastian’. Neemt u zelf even de tijd om rustig naar deze tien liedjes te luisteren en oordeelt u daarna zelf of u het eens bent met deze door ons gemaakte vergelijkingen.

(valsam)